8 teszt, amit mindenképp végezz el az e-mail marketingeden!

Szerző: | 2015-01-21

Mi az utolsó dolog, amit tesztelni szoktál? A kis tesztek, mint a tárgy vagy a feladó minél személyesebbé tétele pl. nem vesz túl sok időt igénybe, és ezt a legtöbb e-mail marketing szoftver könnyen lehetővé is teszi.

Vannak azonban azok a kis tesztek, melyek folyamatos vizsgálata, azok összehasonlítása adja meg az átfogó teszt végeredményét. jegyezd meg, a tesztelés tovább tart az e-mail marketingben, mint egy-egy levél megalkotása; az mutatja meg Neked hosszú távon, mi működik és mi nem!

Az e-mail programod átfogó tesztelése ijesztőnek tűnhet. Ugyanakkor ez létfontosságú, hogy elvégezd, hiszen a céged számára ez fogja megmutatni a valós lehetőségeket, a fejlődési irányokat is! Szóval a kérdés jogos: mit kell tesztelni?

E-mail marketing típus tesztek

Átfogó tesztekre van szükség, mely nem csak a sok kis apróságból áll: tesztelheted a címsorok működését, vagy akár a CTA gombok színének változását – ezek segítenek finom hangolni a leveleid, de nem nyújtanak átfogó képet!

Ehelyett igyekezz nagy változásokat, A/B teszteket végrehajtani, melyek világosabb adatokat nyújtanak.

Vizuális stílus tesztek

A legtöbb marketinges nagyon a dizájnra fókuszál – azon az alapon, ha jobban néz ki, jobban teljesít. Vannak azonban olyan időszakok, amikor ez a levelet túlontúl megtervezetté teszi, túl műviessé!

Ilyen vagy te is? Ha igen, gondold át, a fogyasztó mit lát szívesen! Vizsgált a végfelhasználó, a user szempontjából a leveleid, vesd össze a high-end marketing és a low-end személyes levelek hatásait.

1) A normál szöveges email

Ahelyett, hogy a leveled telepakolnád színes fejlécekkel, grafikákkal, próbálj ki egy olyan üres sablont, mely úgy néz ki, mintha egy Outlook vagy egy Gmail küldte volna. Elég sok (bár nem minden) B2B marketing ügynökség azt tapasztalta, hogy az egyszerűbb levél jobban teljesít. Nálad ez lehetséges?

2) Vizuális vagy szöveges CTA

A vizuális stílus vizsgálat is elég egyszerű,mint tesztelni azt, mi sarkallja cselekvésre az embereket. Mire kattintanak többen? Szöveges vagy stílusos gombra? A helyett, hogy a komplett sablonod variálnád meg, ismét javasoljuk az A/B tesztet. A legtöbb felmérés szerint a szöveges környezet nagyobb CTA hatást vált ki, javítja az átlagos átkattintási arányt. Nálad?

Szerkezeti tesztek

A hírlevelek egyre inkább elterjedtek, egyre több érkezik mindenkinek – épp ezért egyre nehezebb igazán jól csinálni. Sokszor előfordul az is, hogy maga a kezdeti tervezés hibás; ha pedig nem javítják idejében, végleges következményekkel járhat. A különböző layerek, szöveges és CTA gombok elhelyezése is döntő fontosságú lehet, különösen a megnyitási, átkattintási arányokra.

3) Elrendezés újratervezés

Nézd át alaposan a hírlevél sablonod, és gondold át, hol lehetne még figyelemfelkeltőbb szöveg/kép arány. Ha úgy érzed, ne félj eltávolítani egy-egy fölöslegesnek vélt modult, ha az letisztultabb, átláthatóbb hírlevelet eredményez!

4) CTA elhelyezés

Az alap promóciós levelek egyetlen ajánlatot tartalmaznak, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy ezek a jobb, vagy baloldalon, esetleg középen helyezkednek-e el! Ez a típusú szerkezeti vizsgálat is könnyedén elvégezhető, így pedig hosszú távon tudod majd a legjobban konvertáló verziót alkalmazni!

Idő / Nap tesztek

Az egyik leggyakoribban javasolt tesztelési módszer – ugyanakkor költséghatékonysági okokból igen gyakran elhanyagolják. Egy jól elvégzett, ilyen típusú vizsgálat igen mélyen feltárja a Te usereid e-mail olvasási szokásait; lassan módosítva pedig megtalálhatod a cégednek leginkább megfelelő időpontot!

Ugyanakkor el kell árulnom, ez bár egyszerű, de időigényes folyamat! Nem egy-két hét alatt fogsz pontos képet kapni, sokkal inkább hónapokon keresztül tartó, türelmes tesztelést javaslok.

5) Kis lépéses időpont változtatások

Ha van egy átlátható ütemterved (készíts!), érdemes apró lépésekben módosítani a kiküldések idejét. tesztelheted úgy is, hogy a listádat random darabokra szeded, és ezekre a kis mintákra külön-külön küldöd el a leveleket, különböző időpontokban. Az átfogó tesztjeim alapján Nálam a szerda 14.00 volt a legjobb küldés, de a Kuno tesztjei a csütörtök reggel 7 órát priorizálják. próbáld ki Te is, lehet Nálad már lesz a legjobb!

6) Különböző típusok – különböző időben

Ha igazán mélyen akarsz tesztelni, érdemes azt is megállapítani, melyik típusú hírlevél a legjobb a hét különböző napjain! Lehet, hogy hét elején egy-egy rövid levél jobban átfutható az elfoglaltaknak, míg egy nagyobb lélegzetvételűt könnyebben, nyugodtabban átnéz hétvégén!

Tartalmi tesztek

A rendszeres e-mail marketinghez elengedhetetlen egy stabil, megbízható és rendszeres e-mail marketing folyamat (A javasolt az elérés per kapcsolat per hét – ez már hatásos tud lenni!). De mit érdemes küldeni? Blogbejegyzést? Esettanulmányokat? Videókat?

7) Tartalomtípusok tesztelése

A tartalomtesztek segítenek jól megtervezni és strukturálni a leveleid. Próbálj ki különböző típusú tartalmakat, akár A/B tesztek formájában, akár véletlen csoportosítás alapján, hogy melyik milyen számokat hoz!

8) Tartalom-szegmentumok tesztelése

Az sem mindegy ám, hogy a feliratkozóid különböző csoportjainak milyen tartalmú hírlevelet küldesz! Egy informatikus könnyebben megemészt egy hardwerekről szóló levelet, mint egy bankár, akinek lövése sincs a témáról. Nem kell mondanom, hogy ehhez egy jól szegmentált listára van szükséged, ugye?

Mikor teszteljek újra?

A digitális marketing világa olyan pörgős, olyan forrongó – és főleg- olyan változékony, hogy a legjobb, ha abba sem hagyod! Ha megvannak az eredményeid, használd őket – de finomítsd, optimalizáld napról napra. Ne feledd: sosincs menekvés a még jobb elől!

Forrás: HubSpot.Com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük