Hogyan írj egy jó interjú utáni emailt

Szerző: | 2018-11-13

Hogyan írj egy jó interjú utáni emailt

Néha behúzol egy jó interjút, de soha többet nem hallasz a cég felől. Kevés ilyen frusztráló dolog van, és tapasztalataink szerint kizökkenthet a kerékvágásból. Néhány esetben valaki más nagyobb érdeklődést mutatott az állás iránt, így ő kapta a pozíciót.

A legkönyebb módja hogy megmutasd a toborzóknak hogy izgatott vagy a munka iránt, hogy küldesz egy interjú utáni emailt. Nem kell novella hosszúnak lennie, egy vagy két bekezdés legtöbb esetben megteszi. Ebben a cikkben eláruljuk miért hasznosak az interjú utáni emailek, mikor küldj ilyet, és hogyan írj meg egyet.

Miért küldj egy interjú utáni emailt?

Az alapelv az interjú utáni email mögött egyszerű. Jól sikerülhetett az interjúd, de valószínűleg nem te vagy az egyetlen pályázó az adott állásra.Például ha az interjúd kora reggel történik, a későbbi jelentkezők elfelejtettnek a hr-esekkel, még akkor is ha jól szerepeltél.

Egy interjú utáni emaillel emlékeztetheted a döntéshozókat hogy te vagy a tökéletes jelentkező. Ameddig az interjúd jól sikerült ( és ebben biztosak vagyunk) egy ilyen email küldése előnyt ad neked a többi jelentkezővel szemben, különösen mivel megmutatja hogy nagyon motivált vagy.

Mit kell figyelembe venni egy interjú utáni email írása közben

Hiába hogy számos előnnyel járhat ha interjú utáni emailt küldesz, számos módon vissza is üthet ha rossz felől közelíted meg a dolgot. Például, ha rossz hangnemben írsz, a toborzók valószínűleg kevésbé fognak figyelembe venni a kiválasztás során. Csak egy ötletet adunk, ilyennek nem szabad lennie egy interjú utáni emailnek:

„ Hello

Tegnap voltam nálatok állásinterjún, és érdeklődnék a pozícióról. Írj vissza mihamarabb.

A legjobbakat,

Ha mi toboroznánk új embereket, a fenti email egyből meggyőzne minket hogy ne vegyük fel a jelentkezőt mert a professzionalizmus egyértelmű hiányát mutatja. Ezt kell észben tartanod, hogy az interjú utáni emailed jobban szerepeljen:

  • Várj egy kicsit mielőtt elküldöd: Néhány ember vár egy napot mielőtt elküldi a levelet, míg mások hosszú ideig, egy hetet is várnak mielőtt elküldenék azt. Mindenesetre legalább 24 órát várj mielőtt ráklikkelsz az elküld gombra.
  • Ismételd meg az érdeklődésed az állás iránt: Ez minden interjú utáni email keménymagja, mivel a célod hogy emlékeztesd a toborzókat hogy top jelölt vagy.
  • Legyél hálás a figyelmükért: Egy jó interjú utáni email mindig kell hogy tartalmazzon egy tömör megköszönést az interjúztató idejéért. Csak annyira hogy udvarias legyél, anélkül hogy túl lelkesnek hangzana.

Ezek mellett, általában jó ötlet ha tömörre fogod az interjú utáni leveled, attól függetlenül milyen ideges vagy. Másképpen, az interjúd számít túlnyomórészt. Ha az interjúztató nem akar felvenni az interjú után, akkor egy interjú utáni email valószínűleg nem fog ezen változtatni. Viszont segíthet behúzni az állást egy sikeres interjút követően.

Három rész amit az interjú utáni emailednek tartalmaznia kell

A lehető legjobb eredményért itt van pár alkotóelem amit minden interjú utáni emailnek tartalmaznia kellene. Nézzük meg mik ezek.

  1. Egy egyszerű tárgy

A többi email fajtával ellentétben, itt nem kell villognod ha az email tárgyáról van szó. Néhány esetben a toborzók el sem olvassák az interjú utáni emaileket, így fölösleges felkelteni a figyelmüket.

Ehelyett azt tanácsoljuk hogy használj egy egyszerű tárgyat. Például bármelyik alábbi példa megfelelő.

  • Köszönöm hogy rámszánta az idejét
  • A jelentkezésemet követve
  • Az X pozícióval kapcsolatos interjúm tekintetében

Ezek közül egyik tárgy sem tolakodó, és pontosan ezt akarjuk. Tapasztalataink szerint az is jó pont ha beleírsz egy köszönömöt a címbe, de ez egyénenként változó.

Néha belefutsz olyan emailekbe olyan tárgyakkal hogy „Bármi hír X pozícióval kapcsolatban?”. Ez a tárgy követelésnek hangzik, és valószínűleg ellenszenvet vált ki a toborzókból, szóval a legjobb ha elkerülöd ezt a fajta nyomásgyakorlást.

  1. Köszönjük meg a ránk szánt időt

Bár a tárgyad tartalmazhat egy köszönömöt, attól még fontos hogy magába a levél szövegébe is beleírj egyet. Ahogy korábban említettük, a hálának őszintének kell hangzania, szóval fölösleges túljátszani. Itt egy gyors példa hogy csináld:

„ Hello Mr. Doe

Talán emlékszel, voltam múlt héten interjún a COO pozícióra. Ezúton köszönöm a rám szánt időt, és kifejezni hogy érdekel az állás.

Várom válaszát”

Amikor az interjú utáni emailekről van szó, professzionális hangnemet kell használj, az esetek túlnyomó többségében. Vannak olyan állások ahol egy informálisabb email előnyt jelent, de ezek többnyire ritkák.

Jegyezzük meg hogy a fenti példában, a köszönet gyors és tömör volt, és utána továbbléptünk az érdeklődés kifejezésére a pozíció iránt. Tapasztalataink szerint, a toborzók nem befolyásolhatóak hosszú és túlbuzgó bekezdésekkel, szóval legyen a levél egyszerű.

  1. Említs meg valamit amiről beszéltetek az interjún

Ha jó társalgó vagy, valószínűleg felismered ezt a ”trükköt”.  Az alapelv az, hogy ha valakivel ismét beszélsz, és megemlítesz valamit amiről utoljára beszéltetek, az érdeklődést mutat. Nagyon alap dolog, de kedvezőbben tüntet fel mások szemében.

Valószínűleg sok mindenről beszéltetek az interjún, amik közül lehet hogy volt egy adott tangens vagy érdekes komment. Ha bármi ilyesmire emlékszel, és belecsempészed az emailedbe, nem csak azt mutatja hogy odafigyeltél, de segít megtornáztatni a memóriájukat. Itt van még egy példa:

„Hello Mr Doe.

Talán emlékszel, voltam múlt héten interjún a COO pozícióra. Jót beszéltünk a cégről és a következő pár év kilátásairól. Különösen érdekelt hogy megemlítette miként lehet automatizálni a folyamatokat a termelékenység növekedése érdekében.

Ezúton köszönöm a rám szánt időt, és kifejezni hogy érdekel az állás.

A legjobbakat  ”

Mint mindig, emlékezz hogy légy tömör. Néhány interjúztató örül egy részletes emailnek olyasmiről amit megbeszéltetek,. Viszont a legtöbb esetben sok a tiédhez hasonló üzenetet kapnak amiket végigolvasnak, így értékelik ha tömör a leveled. Ha megtalálod az egyensúlyt hogy professzionálisan hangozz, tömör legyél, és emlékeztesd őket ki vagy, rendkívül megnöveled az esélyeid hogy felvegyenek!

Következtetés

Néha fel alá kell menned hogy megszerezd az állást amit akarsz. Az egyik legjobb módja ennek hogy megmutasd a potenciális munkáltatóknak milyen lelkes vagy hogy velük dolgozhass. Virágcsokrot sem kell küldened – elég lesz egy szimpla email.

Interjú utáni emailekről beszélve, fontos hogy a tiéd tömör legyen, és menj biztosra hogy emlékeztesd a munkáltatót miért te vagy a legjobb választás a munkára. Egy két dolgot bedobni amiről beszéltetek az interjún ugyancsak jó pont, egész addig ameddig nem tűnsz túl kétségbeesettnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük