Miért hagyják figyelmen kívül az e-mailjeid?

Szerző: | 2014-12-13
Ha rákeresel a Google-on, számtalan cikket találsz, ami ezzel a témával foglalkozik, de minden esetben, mindannyian ugyanazokat hangoztatják:

 

  • Szólítsd a vezetéknevén a feliratkozóidat
  • Kerüld a túlzottan üzleties nyelvezetet
  • Ne felejtsd köszönteni a feliratkozóidat
  • Ne mondj olyat, hogy „az, akire tartozik.”
  • Győződj meg a tárgy megfelelőségéről
  • Végezz nyelvi ellenőrzést
  • Kerüld a hangulatjeleket
És még sorolhatnám. Mindezekhez a javaslatokhoz azonban nem kell más, csak egy kis józan paraszti ész… Ha te egy igazi mai üzletember vagy, túllátsz ezeken a blőd közhelyeken, és valóban arra kérdezel rá, hogyan generálhatsz kattintásokat!
Ez az, amiről a legújabb útmutatónk szól: leleplezzük a kilenc valós okot, amiért a feliratkozóid figyelmen kívül hagyják az e-mailjeid. Essünk is neki!

1) Rossz célra összpontosít a tárgyad?

Nem titok, hogy a hatékony tárgyra van szükséged, hogy egyáltalán megnyissák a leveled. De amikor kitalálod ezt a tárgysort, gondolj a valódi végső célodra!
A végcél mindig az, hogy valamilyen válaszhoz jussunk. Nem fókuszálhatunk csak a vásárlásokra, vagy épp a partnerség véglegesítésére – amíg nem adsz választ a tárgyban szereplő dolgokra, addig folyamatosan érdektelen levelekkel bombázod a feliratkozóidat – és Te sem került közelebb a célodhoz!
Íme néhány példa, ami általában jól működik:
  • [Keresztnév], lenne egy gyors kérdésem!
  • [Ismerős] javasolta, hogy keresselek meg
  • Ötletek a [dologról, ami érdekelheti az olvasót]
  • Kérdés a/az [utóbbi eseményről, akcióról, etc]
  • Kérdés a [célról]
  • Gondolatok a [bejegyzés címe, pl. blog]
  • Volt már úgy, hogy [javaslat, kérdés, pl. venni akart egy autót?]

2) Rosszkor küldöd a leveleid?

A legtöbb üzleti e-mailt általában munkaidőben küldik. Azonban a legújabb 2014-es e-mail megnyitási ráta jelentés meglepő képet mutat ezzel kapcsolatban:
Miért hagyják figyelmen kívül az e-mailjeid?
A fenti ábrán a szürke vonal azt mutatja, hogy a héten hány e-mail küldenek ki átlagban. Láthatod, hogy hétfőn több, mint 1.000.000 levelet küldenek, míg hétvégén ennek töredékét, 200.000 alatt. Érdekes mód azonban a legrosszabb megnyitási arányokat épp a hétfő és a kedd hozza, a megnyitási arány épp a hét végére (főleg szombatra és vasárnapra) emelkedik meg igazán!
No, nem azt mondom, hogy innentől ne küldj levelet, csak hétvégén, de meg kell találnod a megfelelő hangsúlyt! Ha valami IGAZÁN figyelemfelkeltőt akarsz megosztani, egy nagy akciót például, érdemes kipróbálni, hogy hétvégére ütemezed!

3) Túl általános feladó címet használsz?

Könnyen előfordulhat az is, hogy túlzottan semmitmondó az a cím, ahonnan küldöd a leveled. A megnyitási arányok milyenségéhez nagyban hozzájárul a név, vagyis a „From” mezőben található elnevezés! Számos tanulmány épp ezt nevezik meg a leginkább fontos tényezőként, így mindenképp érdemes megnézned, „honnan” kapják a leveleket a feliratkozóid, és azon elgondolkodnod, hogyan tehetnéd  még inkább vonzóvá azt!
Miért hagyják figyelmen kívül az e-mailjeid?
Amint láthatod a fenti grafikonon, az általános elnevezés 0,73% átkattintási arányt (CTR) generált, míg a javított, sokatmondóbb elnevezés 0,96%-os CTR-t hozott. A győztes egyértelmű. Ha a címzett úgy érzi, személyesebb a megszólítás (nem egy cég, hanem egy személy keresi a cégtől), máris jobbak az arányok. De mindezeknél még lehet rosszabb verzió is, pl. a donotreply.com, avagy a nevalaszolj.com… Ugye, ugye?

4) „Személyreszabás” – anélkül, hogy igazán személyre szabnál

Amikor azt mondjuk, szabjuk személyre a levél lehetőleg minden részletét, nem úgy értjük, hogy pl. a beköszönés legyen egy „Sziasztok”, miközben nagyon egyszerű egy „Szia Peti!” elhelyezése. A mai e-mail rendszerek elég okosak ahhoz, hogy akár egy-két kattintással személyre szabjuk akár a kereszt-, akár a cégnevet – és így tovább.
A mai üzleti környezetben azt is magában foglalja a személyre szabás, hogy az egyénnek küldjük a levelet, mint individuumnak, az Ő igényeit szolgáljuk ki, és nem csak lődözzük az üzenetet bele a vakvilágba. Nézzünk egy példát:
Miért hagyják figyelmen kívül az e-mailjeid?
Ez a levél több szempontból is személyre szabott:
1, Relevancia: nem csak tartalmazza a keresztnevet, de életeseményre utal!
2, Csatlakozás: Összeköti a címzett és a küldő szakértelmét, így máris kölcsönösséget sugall, bizalmat kelt.
3, Következő lépés: Lehetőséget biztosít a további megbeszéléshez.

5) „Csak tudni akartam, hogy…” levelek küldése

A mi szakmánkban sokszor tűkön ülünk, ha nem kapunk választ valamire, noha nagy szükség lenne rá. Van pl. egy tökéletes jelölted valamire, aki nem jelez vissza. Valahol érthető és használható partneri lehetőség, hogy visszacsatolást, választ szerezz, ha a fenti kezdetű, tartalmú ellenőrző levelet küldesz, ugyanakkor ez nagy hibalehetőségeket is rejt magában!
Ilyenkor a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz:
1, Úgy írni a levelet, hogy nem lesz személyes, nem erősíti a kapcsolatot.
2, Nem adsz valódi értéket, töltetet a levelednek, csak azt kommunikálod, hogy választ vársz.
3, Választ követelsz, a helyett, hogy kérdnéd őket.
4, Általános CTA befejezést használsz,ahelyett, hogy a következő lépést fogalmaznád meg jól.
Miért hagyják figyelmen kívül az e-mailjeid?

6) Megfeledkezel a mobilos felhasználóidról

Mindmáig általános probléma, melyet nap-nap után elkövetnek rengetegen – valamiért mindenki csak azt tartja szem előtt, hogy képernyőn jól mutasson a levele. Ha kapsz egy 6 bekezdéses e-mailt, mennyire vagy lelkes, hogy elolvasd – még ha érdekel is a tartalma? Na, most képzeld el ugyanezt mobilon…
Könnyű elfelejteni, hogy a mobil-eszközök számára más szempontokat is figyelembe kell venni, a szerint kell elkészíteni és tesztelni a levelet, hogy minden platformon megfelelően működjön. Hogy miért? Íme, néhány statisztika:
1, Az okostelefon tulajdonosok 74%-a használja e-mailezésre a készülékét (Forrás: Gartner)
2, A tablet-tulajoknál ez a szám még nagyobb, 81%! (Forrás: Gartner)
3, A Gmail és Yahoo felhasználónak 68%-a mobilon is intézi a levelezését (Forrás: Litmus)
4, Több e-mailt olvasnak mobileszközön, mint asztali gépen vagy laptopon (Forrás: Litmus)
Ezt szem előtt tartva javasoljuk, amit le tudsz írni 3-6 mondatban, arra ne pazarolj 3-6 bekezdést…
Miért hagyják figyelmen kívül az e-mailjeid?

7) Úgy befejezni és elküldeni a levelet, hogy nem tartalmaz egy könnyű következő lépést, vagy CTA-t

Tudom én, hogy mindenki szeret minél figyelemfelkeltőbb levelet írni, minél több infót bepakolni – ugyanakkor épp e miatt sokszor elsikkad a Lényeg! Számtalan olyan hírlevelet láttam már, és látok naponta, hogy a levél szem elől téveszti a célt, nem tartalmaz CTA-t a levél végén. Mindegy, hogy egy letölthető e-bookról beszélünk, egy csatlakozás határidejéről, stratégiai szempontból nélkülözhetetlen, hogy cselekvésre sarkalljuk az olvasót a levél végén!
Mondjuk, ki kellene választani egy időpontot a csatlakozásra. A gyakorlat azt mutatja, nem a legjobb javasolni, mert bár könnyebben rögzül és megadja a választás szabadságát, könnyen lehet, hogy a javaslatok egyike sem lesz megfelelő.
Pl. „Beszélhetnénk az alábbi időpontok egyikében? Hétfőn és kedden, 10.00-14.00 között?”
Na, de mi van akkor, ha egyik időpont sem megfelelő? Épp ezért javaslom inkább ezt a módszert:
„Lenne időd beszélgetni egyet valamikor a jövő héten?”
Ez az alábbi lehetőségeket kínálja:
1, Azonnali és egyszerű válasz – igen vagy nem.
2, A szövegbe rejtett 10 perc azt sugallja, nem akarsz sokat rabolni az olvasó idejéből.
3, Egyértelműen jelzi az olvasónak, hogy választ vársz, mégsem tolakodó

8) Úgy használod az aláírást, hogy elvonod a célról a figyelmet

Sok szakember mindmáig használja a saját aláírását az e-mailben. Kezdetben írtak ide idézeteket, sokan nagy képeket helyeztek el, több URL-t, és így tovább.
De a lényeg továbbra is az aláírás, és nem a sok további infó! Ahogy egy túlzsúfolt landing page is elvonja a figyelmet a fő CTA részről, úgy ez is! Ne feledjük, mindent meg kell vizsgálnunk CTA szempontból is, és ha ütköznek, egyértelmű, melyik a fontosabb!
Az aláírások esetében javaslom:
1, Legyen rövid
2, Sima fekete-fehér szöveg
3, A kapcsolati infókat egy közösségi online profil linkre (pl. LinkedIn, Twitter) kattintva érjék el

9) Új e-mailt küldesz, ha nem kapsz gyors választ

Lehet Veled is volt olyan, hogy egy levélre gyors választ vártál, olyan hírlevél volt, amire mielőbb kellett volna visszajelzést kapj. Nyomkodtad órákat a frissítés gombot, tűkön ültél… aztán türelmetlenségedben kiküldtél egy újabb levelet. Ha nem történt még ilyen Veled, Te a szerencsés és okos kevesek közé tartozol!
Mert hiszen, ennél lehet okosabban is csinálni!
A helyett, hogy folyamatosan válaszra vársz, arra kell rákeresni, hogy megnyitották-e a leveled, illetve látták-e egyáltalán? A linkre kattintottak? Csak mert ha nem válaszolnak, még nem jelenti azt, hogy ne látták volna. Ha elégedettek, ha érdekli az olvasókat a lehetőség, melyet a levél kínál, válaszolni fognak.
Ahhoz, hogy a fentiekről információt szerezz, persze valami technika kell. Létezik ilyen eszköz, pl. az ingyenes Signals, melyet ilyen esetben javaslok! Ez segít értesítést kapni, mely így néz ki:
A Signals-eszköz segít megkímélni a feliratkozók postafiókjait, meg persze Téged is a fölös munkától. Kiválóan követheted a megnyitási arányokat, és azt is, ki nem nyitotta meg az e-mailed, kinek van extra lökésre szüksége…
Miért hagyják figyelmen kívül az e-mailjeid?

Következtetés: ilyen felépítésű templatet használj, hogy hatékony legyen az e-mailed! Javaslom, így építsd fel a leveled, használd ezt a praktikus sablont, hogy kiküszöböld a hibákat!

Tárgy sor:
Gondold át, mi az, amire kattintanának, ami érdeklődést kelt!

 

Hírlevél „body”:
[keresztnév]

 

Szabd személyesre a leveleket, mutass érdeklődést a feliratkozóid felé, tedd személyesebbé a kontextust!

 

Az ok, amiért a levelet írod, szavatosan, figyelemfelkeltőn, érdekesen megfogalmazva.
Zárásnak NAGYON fontos a CTA, tehát akár egy gomb, melyre kattinthatnak, akár egy link…

 

[A Te neved]

Egyszerű aláírás

 

Kezdd el használni ezt a módszert, ezeket a technikákat, melyek segítenek, hogy felfedd az eddigi hibákat! Jótékony hatással lesz az üzleti igényeidre, ha a hírleveleid megfelelnek a kívánalmaknak! És ha tetszett, oszd meg másokkal is ezt a cikket!

 

Forrás: Hubspot.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük